Bicicletele electrice functioneaza pe baza unei baterii, astfel incat autonomia lor este in stransa relatie cu o serie de factori. Iata ce trebuie sa stii!
In primul rand, trebuie sa tii cont de starea traseului. Pe unde urmeaza sa te plimbi? Ai in plan sa faci cateva drumuri prin oras? Atunci alege un model de bicicleta de strada. Sau folosesti o bicicleta electrica MTB pentru a te aventura pe trasee off road? Naveta zilnica urbana este una si alta este sa faci o tura pe un drum cu diferente de nivel. Asadar, inclinatia drumului va afecta intr-o oarecare masura autonomia bateriei din dotarea bicicletei tale.
Starea vremii. Capacitatea bateriei scade in functie de temperatura exterioara. Sub 20 grade C, autonomia se reduce simtitor. La o temperatura de 3-5 grade C, autonomia se diminueaza la jumatate.
Stil. de pilotare. Un aspect important, care vizeaza folosirea unei viteze medii sau a multor frane? La franare se consuma energie; in acelasi timp, consumul creste la revenirea la viteza initiala.
Utilizarea asistentei. Autonomia creste o data cu folosirea asistentei. O bicicleta electrica moderna poate dispune de autonomie asistata de peste 100 km cu o singura incarcare, depinzand de model.
Iei cu tine un pasager? Tine cont ca o greutate mai mare va insemna automat un consum sporit pe aceeasi distanta, rezultand o autonomie mai redusa. De obicei, constructorii de biciclete electrice calculeaza parametrii de autonomie la o greutate a pasagerului in jur de 60-70 kg.
Vantul. Desi poate parea un factor neimportant, viteza vantului poate sa influenteze in oarecare masura autonomia.
Mentenanta bateriei. Nu uita ca bateria pierde din putere in mod natural. In cazul in care este lasata nedescarcata mult timp ori depozitata la temperaturi de inghet, capacitatea de incarcare a bateriei va scadea. Implicit, si autonomia.
Asadar, autonomia unui E-bike depinde de modelul ales si de modul de utilizare. Daca vei incarca bateria des, afla ca nu ai nevoie de un dispozitiv special. Doar introduci acumulatorul in priza pentru cateva ore.
Este fals ca intretinerea unei biciclete electrice este dificila. Fiecare model E-bike are o parte mecanica, iar mentenanta nu difera de cea pentru bicicletele clasice. Motoarele bune sunt construite sa reziste pe distante mari fara probleme, insa evitati vremea ploioasa (unii producatori mentioneaza in mod expres daca motorul din dotare este rezistent la apa). In cazul unor defectiuni mecanice, poti apela la un mecanic.
Legat de componentele electrice, acestea nu impun masuri speciale de intretinere. In orice caz, retine ca bateria se intretine la fel ca orice baterie (de telefon mobil, de pilda). Evita expunerea ei la soare, la temperaturi de inghet si apa. Bateriile sunt facute sa reziste la numarul de cicluri de incarcare mentionate de constructor.
O bicicleta electrica, pe termen lung, iti poate aduce economii considerabile. Un E-bike nu necesita decat un acumulator incarcat pentru a functiona. Scoti acumulatorul, il introduci in priza de acasa sau de la serviciu si in cateva ore este pregatit.