Acasă > Stiri > Stiri ATVROM  >  David Alonso este noul campion mondial Moto3

David Alonso este noul campion mondial Moto3

3 minute
David Alonso este noul campion mondial Moto3

Riderul CFMOTO Aspar, David Alonso, a intrat in istorie devenind campion mondial al categoriei Moto3, dupa ce a castigat Marele Premiu al Japoniei. Columbiano-spaniolul a cucerit a zecea victorie a sezonului, incheiind competitia cu 321 de puncte, 109 puncte in fata rivalului sau, Daniel Holgado care a concurat pentru echipa Red Bull KTM Tech3.

Alonso si-a indeplinit visul care s-a nascut o data cu debutul sau in 2021 in campionatul mondial la Grand Prix-ul Emilia-Romagna, cand l-a inlocuit pe Sergio Garcia in echipa GasGas Aspar. In acelasi an, a avut a doua prezenta la GP-ul portughez. Această importanta realizare din cariera sa se datoreaza atat abilitatilor de racing, cat si performantei modelului sau de motocicleta CFMOTO.

Ascensiunea lui David Alonso in cursa catre dominatia Moto3 

Echipa Aspar spaniola l-a promovat pe pozitia primara de rider langa racer-ul japonez, Ryusei Yamanaka, in 2023, an in care a castigat patru curse din 20, opt locuri pe podium si a inregistrat trei cele mai rapide lap-uri. A terminat in clasament pe locul al treilea cu 245 puncte, in spatele spaniolului Jaume Masia si a riderului din Japonia, Ayumu Sasaki.

In cursa care i-a securizat titlul de campion mondial, a inceput de pe al treilea loc si a gestionat competitia in mod inteligent, salvandu-si energia pentru ultimele tururi. A cazut pe pozitia a saptea, apoi a recuperat provocandu-l pe Holgado, pe care in final l-a depasit.

Lupta pentru locul intai s-a dat intre Collin Veijer si Adrian Fernandez, pe care i-a intrecut usor pentru a securiza victoria, terminand cursa singur cu un avantaj semnificativ.

Alonso a castigat prima victorie pentru Columbia in orice categorie MotoGP

David Alonso este primul rider din Columbia care castiga un campionat in orice categorie MotoGP. Este, de asemenea, primul campion latino-american in 38 de ani, marcand al cincilea trofeu pentru America Latina.

Cele zece victorii i-au permis sa egaleze recordul riderului spaniol, Joan Mir. In plus, Alonso este acum pilotul de curse cu cele mai multe victorii in categorie, 14, depasindu-l pe italianul Romano Fenati.

Victoriile lui Alonso din acest sezon includ Grand Prix Qatar, Marele Premiu al Americilor, GP-ul Frantei, GP-ul Germaniei, GP-ul Austriei, GP-UL Emilia-Romagna, Catalonia Grand Prix, Marele Premiu al Italiei, GP-ul Indoneziei si Marele Premiu al Spaniei.

Cursele care mai raman in acest sezon includ Australia, Thailanda, Malaezia si Comunitatea Valenciana.

Alonso, care a trait intreaga viata in Spania, a decis sa concureze sub steagul Columbiei in onoarea mamei sale, care s-a nascut in Bucaramanga.

In interview-urile pe social media, Alonso a citit scrisoarea pe care a scris-o in noaptea dinaintea competitiei de sambata. Racer-ul profesionist si-a exprimat increderea in titlul sau.