Ai putea sa crezi ca a urca in saua unui ATV pentru o plimbare in off road este la fel de usor ca a-ti scoate masina in jurul blocului. La urma urmei, ambele au patru roti. Cat de greu sa fie? In unele aspecte, ai dreptate. Unii piloti prefera quad-ul in loc unei motocicletele dirt deoarece exista risc mai redus de prabusire si datorita usurintei la manevrare. ATV-urile sunt mai accesibile pentru riderii novici care vor sa se familiarizeze cu pilotarea in outdoor, spre deosebire de un dirt bike. Totusi, incepatorii pe ATV tind sa faca unele greseli care conduc la accidentari si rostogoliri ale vehiculului ce pot fi evitate prin insusirea de cunostinte si bune practici. In primul rand, iti recomandam sa citesti ghidul pentru utilizator. Daca vrei sa inchiriezi un ATV pentru o zi de distractie cu familia sau prietenii ori vrei sa iti iei propriul ATV pentru ca te atrage acest sport, evita sa faci urmatoarele erori!
1. Rostogolirea vehiculului. Crezi sau nu, este destul de usor ca ATV-ul sa se rostogoleasca. Nu vrei sa te trezesti sub el! Cel mai adesea, incidentele de acest fel sunt produse de pierderea controlului asupra vehiculului din cauza lipsei de experienta cu puterea unui ATV.
De asemenea, cand te distrezi in conditii de noroi, trebuie sa fii atent. In cazul in care te incumeti sa cuceresti o panta abrupta, este important sa iti faci calculul dinainte.
2. Un fals sentiment de siguranta si capcana de a subaprecia importanta echipamentelor de protectie. Sub nicio forma nu purta blugi, tricou si sneakersi atunci cand te urci in saua unui vehicul 4×4 de teren puternic. Echipamente de protectie ATV must-have: casca, ochelari, manusi, cizme (minim). Iar daca te aventurezi in intreceri pe trasee dificile, adauga o platosa/armura, protectie pentru gat, cotiere etc.
3. Controlul acceleratiei. Fiecare isi doreste sa treaca mai repede de etapa de „invatacel” si sa ruleze cu viteze care iti ridica parul. Multe ATV-uri au ambreiajul automat asa ca acest aspect este mai putin ingrijorator, insa iti recomandam sa nu abuzezi din prima de clapeta de acceleratie. Asadar, incearca intai sa te obisnuiesti cu viteza si puterea pe care o livreaza un ATV inainte de a-l tura la maximum.
4. Nu in ultimul rand, daca vrei sa urci ATV-ul intr-un pickup sau remorca pentru a-l transporta catre destinatia de aventura, foloseste corect rampa pentru ATV! De asemenea, vehiculul trebuie sa fie stabilizat corespunzator. Daca doresti sa transporti in siguranta vehiculul 4×4 off road cu ajutorul unei remorci, convinge-te ca ai blocat ATV-ul cu ajutorul unor curele rezistente. Ia in calcul eventualele obstacole – denivelari, hopuri etc. In cazul in care ATV-ul nu este stabil pe remorca, la prima curba poate scapa de sub control!