Daca esti norocos sa ai un trailer ATV, cerul este limita atunci cand vine vorba de destinatii de plimbare cu vehiculul tau 4×4 de teren si poti chiar sa faci o excursie mai lunga prin tara. Tot ce iti trebuie este un troliu si un carlig de remorcare. Daca stii cum se realizeaza corect operatiunea de remorcare. Iti prezentam cateva sfaturi despre cum se remorcheaza corect un vehicul ATV / side-by-side.
Primul pas, adesea ignorat, se refera la incarcare. Urci ATV-ul pe rampa, apoi conectezi la trailer. Nu trebuie sa fii om de stiinta, dar poate fi periculos daca nu stii ce faci. Ai de lucru cu un vehicul puternic, de greutatea mare si cu o panta abrupta, adica premisele unei combinatii volatile. Insa daca vei respecta indicatiile de la specialisti, nu ai de ce sa iti faci griji:
- Foloseste rampe din aluminiu pentru a incarca ATV-ul!
Poate ca lemnul este ieftin, dar nu si o solutie buna intrucat nu ofera siguranta. De asemenea, posibil ca ai vazut multi rideri utilizand tot felul de materiale, insa unicul mod in care poti incarca in deplina siguranta vehiculul tau 4×4 este cu ajutorul unui trailer construit special pentru acest tip de sarcini. De greutate usoara si cu o prindere buna, remorcile ATV sunt usor de transportat, spre deosebire de cele din lemn care este greu si devine alunecos pe ploaie. - Poarta casca de protectie. Nu iti asuma riscuri, mai ales daca este prima data cand iti remorchezi singur ATV-ul din dotare.
- Redu unghiul. O rampa mai lunga va reduce unghiul la urcare, oferind o ascensiune graduala.
- Nu abuza de frane! Aceasta este regula numarul 1 cand vine vorba despre ce sa nu faci. Mai ales in cazul in care folosesti o rampa cu unghi la 45 grade. In consecinta, iti recomandam sa verifici alinierea rotilor ATV-ului cu rampa inainte de a incarca.
- Cea mai sigura optiune o reprezinta securizarea incarcaturii, adica a ATV-ului, cu carlige in S si clichete pentru ca ofera posibilitatea ajustarii si vin cu capacitati variate. Ca regula generala, cu cat ATV-ul este mai usor, cu cat mai bine securizat trebuie sa fie.
Multe companii producatoare de vehicule tip ATV si side-by-side recomanda folosirea de remorci special create pentru un model sau altul, insa ai la dispozitie o gama foarte variata de unde poti alege.
Nu in ultimul rand, atunci cand ai ATV-ul in remorca, te vei misca mai incet fata de vehiculele din jur. Orice depasire necesita atentie extra. In plus, de multe ori nu vei putea depasi din cauza restrictiilor legate de marime si viteza. Nu poti opri la fel de rapid ca in mod obisnuit, asa ca mai bine nu iti asumi riscuri. Respectand toate aceste recomandari de la experti, incarcarea si remorcarea ATV-ului vor fi lipsite de incidente!